Hälsningar

Ha en trevlig valborg!

image110

Kupigheten avgörande?

Anmälare: privatperson

Motpart: Rema Control Sweden.

Bakgrund till anmälan

Rema Control Sweden har i annons marknadsfört produkten CupCon. Annonsen innehåller en bild av en behå. Ovanför bilden finns en rubrik som lyder "Kupigheten är avgörande", denna följs av en brödtext med information om produkten. Längst ner i annonsen finns även en mindre bild av själva produkten samt uppgift om var läsaren kan hitta ytterligare information om företagets produkter.

Anmälaren

Anmälaren anser att annonsen är kränkande och återspeglar branschens "gubbighet".

Yttrande

Rema Control Sweden har yttrat sig och anfört följande. Syftet med annonsen var att introducera produkten CupCon, en produkt som detekterar om kupigheten hos ett virkesstycke ligger uppåt eller nedåt. Reklambyråns tanke bakom annonsen var att uppnå tre saker; stoppförmåga, begriplighet och genomslagskraft. Rubriken ansågs ha en humoristisk touch och syftar endast och direkt på att kupigheten hos virkesstycken har avgörande betydelse för resultatet. Brödtexten är dessutom rent teknisk. Reklambyrån valde behån som bild då dess kupighet matchade produktens namn.

Rådets bedömning

Enligt av Internationella Handelskammaren (ICC) antagna grundregler för reklam gäller som grundläggande princip bl.a. att reklam skall utformas med vederbörlig känsla av socialt ansvar. Enligt artikel 4 punkt 1 i grundreglerna får reklam inte vara diskriminerande ifråga om bl.a. kön.

I marknadsföring används ofta uttryck och bilder som är ägnade att hos betraktaren frammana vissa associationer. Det är å ena sidan uppenbart att annonsören inte kan vara ansvarig för alla de föreställningar och tankar som kan uppkomma hos betraktaren genom en presenterad text eller bild. Å andra sidan ansvarar annonsören otvivelaktigt för nära till hands liggande associationer som en beaktansvärd del av betraktarna kan antas göra.

Även om rubriken "Kupigheten är avgörande" är relevant för beskrivningen av produkten finner ERK att rubriken i kombination med bilden av behån kan uppfattas som att kupigheten har betydelse för hur kvinnobröst i allmänhet uppfattas och värderas. Den aktuella annonsen utgör därför ett exempel på reklamåtgärd i vilken ett kvinnligt attribut används som blickfång av sexuell natur, utan tillräckligt samband med den marknadsförda produkten. Detta är kränkande mot kvinnor i allmänhet och reklamen strider därför mot ICC:s grundregler för reklam.


Sushi för veteraner

Följande dialog tar plats på en asiatiska restaurang...

Kineskillen: Ska du ta med?
Råa tänker: Trevlig öppningsfras.
Råa: Jaa
Kineskillen: Titta i meny?
Råa: Neej, tack jag vet nog vad jag vill ha.
Kineskillen: Aaaha! Vegetarisk sushi, åtta bitar, ingen paprika!? Du bor i närheten va?
Råa Tänker: Ett ord till och skjortan är tom!

Så, är det möjlivis någon som känner till en bra asiatisk restaurang i La Stada som Inte ligger vid västa torget?

Räkben


image107

Till Piren i La Stada gick jag och MB efter att jag nära nog bitit honom i armen under den värsta svackan i min blodsockers-bergochdalbana. En tallrik rökta räkor senare var jag täckt från öronen ner till lillfingrarna i olja, aioli och små äckliga räkben. Idag luktar jag vitlök ur munnen och fiskaktigt om fingrarna. Jummy!

Ett svin... Moi?

Hahaha
Hit kommer man om man söker på mitt efternamn!


Jag mötte Lassie*

Gissa om jag höll på att trilla ur tv-soffan av förvåning i fredags!
Där satt jag i godan ro, inbäddad bland kuddar och självförakt (du kommer snart förstå varför) och spanade in bidragen till ESC (!!!) i
Inför ESC (Jag trodde Aldrig, Aldrig, Aldrig att jag skulle uppskatta en schalgertävling) Och döm om min förvåning när Norges bidrag dök upp i rutan med... *trummvirrvel* Guri Schanke, min gamla hyresvärdinna från min tid i Oslo!

image106

* Jag mötte Lassie - uttryck för att ha haft något med en kändis att göra t.ex. "Åh jag hade värsta Jag-Mötte-Lassi-upplevelsen igår! Runar Sörgaard körde över min tå på parkeringen utanför Konsum!"

Inomhusmästare i självförakt

Måste rekomendera den danska filmen Nynne. Brukar annars automatisk få nässelutslag av alla filmer som jämförs med tidigare succéer t.ex

"Nynne - en dansk Bridget Jones"   "Nynne - helt i stil med Sex and the city"

men i lördags fanns det verkligen inget annat i videohyllan hos min lokale filmuthyrare utom Nynne och Björnbröder 2 och tack gode gud för det!


image104  image105

Nynne Före och Efter vin, öl, rom, tecuila och ... vin.


Jobb med extra bonus

Ett Gigantiskt Grattis till MB och hans nya jobb.

image103

Extra bonus är att jag äntligen får en polare (utanför kontorstid) i La Stada, Sällskapssjuk!!! 

Tomboy?

Idag har jag man favvokjol med rosett, I Löv! Tyvärr måste jag konstatera att det inte bara är min favoritkjol... utan min enda kjol! Måste nog bli lite mer feminin och det utan att känna mig som om jag tagit en för djup titt i en utklädningslåda hos ett dagis med "prins-och-prinsess-fixering" (genusvetenskaps-präglade Jag ryser). Ho to do?

image102

Den om idiotiska garantier

image101


(Finns det något annat än idiotiska garantier? Min erfarenhet är att inget som verkligen går sönder täcks av garantier och om det gör det är det aldirg de verkligt dyra sakerna som pajar. Detta med undantag för den dagen garantin går ut, då faller hela mobilen/bilen/köksmixerna... i små små små bitar)

Releas me

I am the wilderness locked in a cage
I am a growing force you kept in place
I am a tree reaching for the sun
Please don't hold me down
Please don't hold me down

I am a rolling wave without the motion
A glass of water longing for the ocean
I am an asphalt flower breaking free
but you keep stopping me
Release me
Release me


image100

Hilfe!

Som jag tidigare nämn har jag bestämt vad jag ska ge till älskade lilla mamma i födelsedagspresent. (det är extra viktigt i år pga jämnt årtal och stor fest för alla hennes vänner där det verkligen ska gnuggas in vilka fiiina och genomtänkta grejer man köpte)

Planen är alltså att ta henne och pappa med till Rättvik, bo på campingen i deras husbil från lördag till söndag, åk till Dalhall och äta på restaurangen där och se "På Fri Fot" med bland annat Sofia Karlsson.

Jag tänkt ge henne en lite rebus istället för att bara ge presenten rakt uppochned (bra ett ge till en demenssjuk person, lite som att ge en chokladask till en diabetiker) Så här tänkte jag:


- En bit kalksten (Dalhalla är ju ett gamalt kalkbrott)

- Dalahäst

- Lite leksaks-husbil (finns det sånna?)

- Vykort från Siljan (vi ska bo precis vid vattnet)
- En bild av Dan Andersson (som Sofia Karlsson tolkar och mamma älskar)
- En bild av en kolmila ("Jag väntar vid min mila" av Dan Andersson)
- En fiol (det är folkmusik som det ska lyssnas på)


Är det nått som är helt ologisk? Och vad saknas!?


Hilfe! Björn Ulveus!

Nu ska jag åka ock käka med mr Buntband som paserar Jönköping på sin tur genom Sverige med lastbil. Trevligt!


Visor från vinden

Plötsligt trillade poletten ner...

Jag ska köpa
Sofia Karlssons nya skiva, pilla ner biljetter till hennes spelning i Dalhalla i fodralet och ge det till mamma i 60-årspresent!

Jag gillar verkligen att ge bort upplevelser. Pappa fick en Hot Stone Massage i julklapp, tyvärr fick han huvudvärk utav så det får bli nått annat nästa år.

ett sexpack tack

Idag känner man att sittuppsen och "plankan" fungerade! Skratta, hosta och till och med intensivt sjungande är uteslutet (provade till Kelly Clarkson i bilen i morse till Eskils stora besvikelse)

image97

välförtjänt

Kollegan K kom just insusande från en veckas skidsemester i Åre och som tack för att jag täckt upp för henne här på kontoret fick jag en strut med choklad från Åre Chokladfabrik. Smaskens! Vet ni hur komplicerat det är att försöka förstå en förklaring på vart man finner SaudiGroups kontraktsfolder i Ks stökiga kontorsdel från någon som står på en snowboard... och ibland ligger ner på mage med en snowboard.... JÄTTE! Jag förtjänade en present!


en god ide

Hur underbar var inte helgen då? Är väl antaglien den hundratjugosjunde bloggaren som påpekar detta, men det Måste verkligen understrykas. Tvvärr låg jag bakis på söndagen och missade därmed soltimmarna på balkongen, men kan ändå stoltsera med bikini-solränder från lördagen.


Jag och MB gav helgen en liten extra kicki i baken med lördagsmiddag på Trôttoaren (När servitrisen frågade för tredje gången om vi ätit klart, gav vi upp och gick vidare), öl på Bishops och vin i soffan framför bästa filmmusikalen. Det där sista man dricker när man festar är lite som sista åket i skidbacken eller sista trädet i skogen man fäller... det är då det går åt helvete! Det verkar vara en så bra ide trots att klockar är halv fyra. "Jooo men det är klart vi öppnar en flaska vin till" Och så vaknar man klockan halv ett nästa dag på en nerdregglad huvudkudde, med huvudvärk, fylleångest och en gnagande känsla att man återigen skakat hand med någon på att hoppa bungyjump nästa helg eller öppna ett B&B i Kramfors med målgruppen kattälskare i övre medelåldern.... för det verkade ju vara en bra ide just då!


Paris

På promenad bland vitsipporna i Stadsparken med mina sommarsandaler (mitt andra par av samma model, älskar dom så!), Eskil och nagellacket Paris på mina tånaglar

          80058-94  80058-95

mitt tunga fredagsjobb

Jag har spenderat heeela dagen med att surfa runt och plugga in allt som står på den här sidan. Här finns allt man vill veta något spikläkt, bjälkar, råspont, tryckimpregnering, stockpanel... vill man inte det (och alltsa är normalt konstruerad i huvudet) så kan man ju skita i det!

Lyckad tidsoptimist

Hur går den här ekvationen ihop...

Tog 45 minuter sovmorgen i morse som jag tänkte plocka ut på min bångnande kompkont, men gissa vad som händer!? Jag är på jobbet exakt den tiden som jag brukar vara på jobbet annars när jag INTE har sovmorgon. jag fattar inte vad som hände! Jag gjorde exakt samma morgonrutin som jag annars gör, förutom att jag väntade med att ta på rougen tills jag kom till jobbet, men vem faan tar 45 minuter att sätta på lite färg på kinderna... eller jaaa
någon finns det väl alltid som fixar det.


 


Fy farao!

Skrutt också! Fick just reda på att jag missat möjligheten att åka till Egypten med kollegan B med en hårsmån. Han hade av misstag glömt att informera mig om resan och därmed hinnar jag inte söka visum och ta alla sprutor i rumpan man behöver.

*hänga läpp*


Travels badly

I vanlig ordning är det "long time no blogging" som gäller.

Större delar av tidigare veckan spenderades i Irland med exakt så mycket Guinness och friterad pubmat som man kan misstänka. På urtjusiga
Shanahans on the Green och på Dublins äldsa pub, The Brazen Head, diskuterades det passionerat om jakt, virke, cricket (helt obegriplig sport), lepricons (små grönklädda figurer i stora hattar som på nått vis hör ihop med Irland) och varför Guinness smakar bättre på Irland än i resten av världen. Enligt uppgift är Guinnessen ett öl som "travels badly" och därför smakar bättre ju närmare bryggeriet man dricker det.

Någon annan som uppenbarligen "travels badly" är Jag! Gissa vem som under mellanlandningen i Köpenhamn inser att hon glömt pinkoden till mobilen hon just stängt av. Passet var förra resan och nu mobilen, vad ska det bli nästa gång? *rysa*